Menu

siropi viasmou DATE RAPE DRUG ΣΙΡΟΠΙΑ ΒΙΑΣΜΟΥ - Πρόκειται για τα ναρκωτικά "νέας γενιάς", τα οποία έκαναν την εμφάνισή τους στη Θεσσαλονίκη. Η κατάσχεση ποσότητας 1 κιλού και 815 γραμμαρίων της ουσίας GBL την περασμένη Παρασκευή ενισχύει τους φόβους για διάδοση της χρήσης "ναρκωτικών του βιασμού σε ραντεβού".Η εφημερίδα "Έθνος" υπογραμμίζει ότι τα date-rape drugs, γνωστά και ως "σιρόπια του βιασμού", αποτελούν σαφή τάση στο εξωτερικό και ευθύνονται για περιστατικά βιασμών που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, έχουν τη συνέπεια τα θύματα να θυμούνται ελάχιστα ή και τίποτα.Οι συγκεκριμένες ναρκωτικές ουσίες είναι συνθετικές και συναντώνται σε υγρή μορφή. Έχουν ισχυρή κατασταλτική δράση. Η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης συνέλαβε έναν 27χρονο έμπορο, ο οποίος είχε στην κατοχή του κανονική προμήθεια.

Συγκεκριμένα, εκτός από το GBL, βρέθηκαν στην κατοχή του ποσότητες κι άλλων τύπων επικίνδυνων συνθετικών διεγερτικών, όπως μεφεδρόνη και κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, η λεγόμενη και "κοκαΐνη των φτωχών".

Το GBL (Γάμα-Βουτυρολακτόνη) είναι χημικό βιομηχανικό διαλυτικό που χρησιμοποιείται σε βαφές, εντομοκτόνα, πλαστικά και μελάνια.

Αποτελεί πρόδρομη ουσία του GHB (Γάμα-Υδροβουτυρικό οξύ), του υπ' αριθμόν ένα "ναρκωτικού του βιασμού", το οποίο και αντικατέστησε ως κύριο συστατικό της "υγρής έκστασης" λόγω κόστους και έλλειψης στην "αγορά". Η ουσία πωλείται ακόμη και μέσω διαδικτύου και κάνει θραύση στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία.

Η ουσία έχει ισχυρή κατασταλτική δράση, που μπορεί να προκαλέσει στο θύμα απώλεια συνείδησης και αδυναμία να προβάλλει αντίσταση, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται αναμεμειγμένη σε ποτό για πράξεις σεξουαλικής κακοποίησης και για ληστείες.

Σε περιπτώσεις βιασμών με χρήση "σιροπιού του βιασμού" το θύμα εμφανίζει απώλεια μνήμης, ναυτία, υπερβολική υπνηλία, σπασμούς, σύγχυση, απώλεια ελέγχου και αφύσικη κατάργηση των αναστολών, με αποτέλεσμα να γίνεται έρμαιο στα χέρια του βιαστή. Στις καταθέσεις τους στις αστυνομικές αρχές τα θύματα θυμούνται ελάχιστα ή και τίποτα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, "η ανίχνευση τέτοιων ουσιών είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς το άτομο έχει εκτεθεί στιγμιαία και μόνο μία φορά σε αυτές". Το παραπάνω αποτελεί δήλωση τοξικολόγου που έχει κληθεί πρόσφατα να διερευνήσει ανάλογο περιστατικό.

Σε πολλές περιπτώσεις το θύμα καθυστερεί να απευθυνθεί στις Αρχές, με αποτέλεσμα η ουσία να έχει ήδη αποβληθεί από τον οργανισμό και να μην ανιχνεύεται. Άλλα συμπτώματα και παρενέργειες από τη χρήση GBL και GHB είναι ίλιγγος, μυϊκή ατονία, δύσπνοια, προβλήματα κινητικότητας και όρασης, εφίδρωση, πτώση αρτηριακής πίεσης ή άλλες μη αναμενόμενες παρενέργειες, ενώ μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε κώμα και θάνατο.
siropi viasmou

Δημοσίευση σχολίου

 
Top