Menu

Για τον τάφο της Αμφίπολης που εξακολουθεί να συγκινεί όπως είπε όλο τον κόσμο μίλησε στη ΝΕΡΙΤ η Αμερικανίδα φιλέλλην αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ.
Αφού έδωσε συγχαρητήρια στους αρχαιολόγους για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν ανέλυσε τη θεωρία της σχετικά με το μυστικό της Αμφίπολης.

Όπως είπε μεταξύ άλλων, ο τάφος είναι ένας ναός λατρείας για το Μέγα Αλέξανδρο ο οποίος έχει ταφεί στην Αίγυπτο. Μπορεί να κτίστηκε και με σκοπό να ταφεί εκεί αλλά έπρεπε πρώτα να πάρουν πίσω τη σωρό του. Πρόσθεσε επίσης ότι ένα τόσο μεγαλοπρεπές μνημείο σίγουρα αναφερόταν σε κάτι πολύ μεγάλο και δεν υπήρχε κάτι τόσο σπουδαίο εκείνη την εποχή όσο ο θρυλικός στρατηλάτης.

Η ίδια δήλωσε χαρακτηριστικά στην ίδια ερώτηση στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "Δεν ξέρω ποιος είναι θαμμένος εκεί και δεν νομίζω ότι θα μάθουμε κάτι σχετικά πριν περάσουν χρόνια. Σίγουρα, πάντως, δεν είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, διότι είναι θαμμένος στην Αίγυπτο και ο Πτολεμαίος έκλεψε τη σορό του. Ο Μέγας Αλέξανδρος, όπως και κάθε άλλος βασιλιάς, θα ήθελε να ταφεί στον τόπο του, τη Μακεδονία. Πιθανότατα γι’ αυτό κατασκευάστηκε το μεγαλύτερο ταφικό μνημείο που έχει βρεθεί ποτέ στην Ελλάδα στον λόφο Καστά. Ενδεχομένως να το είχε παραγγείλει ο ίδιος ο Αλέξανδρος, χτίστηκε υπό την επίβλεψη της Ολυμπιάδας και ολοκληρώθηκε από τους επιγόνους του, οι οποίοι θα έπρεπε να δώσουν μάχη με τον Πτολεμαίο για να πάρουν πίσω το λείψανό του."

Δείτε το απόσπασμα από τη ΝΕΡΙΤ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top