Menu

ΔΝΤ...exit
Λύση που θα αφήνει εκτός το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται πως εξετάζουν η ευρωπαϊκή πλευρά του κουαρτέτου και η ελληνική κυβέρνηση. Οι σκληρές απαιτήσεις του Ταμείου σε θέματα πρώτης γραμμής απειλούν να τορπιλίσουν οποιαδήποτε προσπάθεια για οριστική συμφωνία.

Μάλιστα το θέμα τέθηκε και στη συνάντηση που είχε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και η συνομιλία αυτή έχει τη δική της σημασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η καγκελάριος διερωτήθηκε «τι ακριβώς κάνει ο Τόμσεν» και πρόσθεσε πως ακόμα και ο Β. Σόιμπλε της επισήμανε πως «η ελληνική κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω από αυτό που έχει προτείνει».

Μπροστά στο ενδεχόμενο ενός αδιεξόδου μπαίνει στο τραπέζι η προώθηση μιας «ευρωπαϊκής λύσης», πρόταση που κερδίζει σταδιακά όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Αλλωστε το ίδιο το Ταμείο αντιμετωπίζει με επιφύλαξη το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην όλη διαδικασία, ζητώντας σκληρά μέτρα από την κυβέρνηση (ύψους 4% με 5% του ΑΕΠ) και «κούρεμα» χρέους από τους Ευρωπαίους.

Σε αυτήν τη φάση γίνεται αγώνας δρόμου για να κλείσουν το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, ενώ η μεγάλη απόκλιση που υπάρχει για τα «κόκκινα» δάνεια θα οδηγήσει στην παράταση των διαπραγματεύσεων στο συγκεκριμένο μέτωπο. Ουσιαστικά προκρίνεται το σενάριο της «σαλαμοποίησης», που προβλέπει πως ένα μεγάλο πακέτο θεμάτων θα κλείσει άμεσα και όπου υπάρχει χάσμα θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση.

Ωστόσο, όλη την προηγούμενη εβδομάδα η διαπραγμάτευση πήγαινε «ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω» εξαιτίας της σκληρής γραμμής του Ταμείου. Οι διαρκείς απαιτήσεις του για μεγάλη μείωση του αφορολογήτου και για δραστικές περικοπές στις καταβαλλόμενες συντάξεις εμπόδιζαν οποιαδήποτε απόπειρα συνεννόησης της ελληνικής κυβέρνησης με τα υπόλοιπα μέλη του κουαρτέτου.

Ενταση
Το ύφος της ελληνικής αντιπροσωπείας όταν αποχωρούσε από το Χίλτον το βράδυ της Τετάρτης μαρτυρούσε πολλά για την ένταση των στιγμών και τον κίνδυνο κατάρρευσης αυτού του γύρου των συνομιλιών. Την επόμενη ημέρα οι αρμόδιοι υπουργοί κατέφθασαν με βελτιωμένες και κοστολογημένες προτάσεις, ωστόσο παρά τα βήματα προόδου (π.χ. στους φορολογικούς συντελεστές) το ΔΝΤ έμενε σταθερό στη σκληρή γραμμή.

Μάλιστα τριβές υπήρχαν ακόμα και για την... ημερομηνία αναχώρησης, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα είναι το Πάσχα των καθολικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκπρόσωπος του Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησης «να τελειώνουμε γιατί πρέπει να φύγουμε για διακοπές». Τότε ήταν που ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πήρε τον λόγο και είπε πως «για να γνωρίζεις για ποια χώρα μιλάμε, να πάμε διακοπές στην Ειδομένη».

Οπως φάνηκε από τον μαραθώνιο των διαπραγματεύσεων, τα βασικά σημεία τριβής με το Ταμείο είναι τρία:

Δημοσιονομικό κενό. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ανεβάζουν το κενό στο 4% με 5% του ΑΕΠ, κάτι που οδηγεί σε μέτρα άνω των επτά δισεκατομμυρίων μέχρι το 2018. Η ελληνική πλευρά μπορεί να δεχθεί το... μοντέλο Κομισιόν, που θα οδηγήσει σε μέτρα περίπου 3% του ΑΕΠ για την επόμενη τριετία.
Φορολογικό. Οι σκληρές απαιτήσεις του Ταμείου για αφορολόγητο ακόμα και 7.000 ευρώ απορρίπτονται από το υπουργείο Οικονομικών. Η ελληνική πλευρά θέλει το αφορολόγητο να ξεκινά από τον «αριθμό εννιά», δηλαδή να μην είναι κάτω από τα 9.000 ευρώ (το σενάριο είναι για 9.300).
Ασφαλιστικό. Το Ταμείο εστιάζει στο θέμα των καταβαλλόμενων συντάξεων και ζητά να μπει βαθιά το μαχαίρι.

Χωριστό κεφάλαιο είναι τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς οι πιέσεις που ασκούνται προς την ελληνική πλευρά δεν προέρχονται μόνο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και από άλλα μέλη των δανειστών (κυρίως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Ενδεικτικό των απαιτήσεων είναι πως απορρίπτουν τη μεταβατική περίοδο που προτείνει το υπουργείο και ζητούν άμεση απελευθέρωση, ενώ βάζουν θέμα ακόμα και «πράσινων» δανείων.

Η απόσταση μετά και το ραντεβού της Πέμπτης με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη δεν είχε γεφυρωθεί και όλα δείχνουν πως αυτό το θέμα δεν μπορεί να κλείσει σε αυτό τον γύρο διαπραγματεύσεων.

Επομένως το ενδιαφέρον εστιάζεται στα υπόλοιπα μέτωπα, ενώ μένει να διευκρινιστεί σε περίπτωση σαλαμοποίησης πώς θα γίνεται η εκταμίευση των χρημάτων.

Συνομιλίες στο κινητό
Ενδεικτικό της έντασης που επικράτησε την προηγούμενη εβδομάδα είναι πως μπορούσε κανείς να... εντοπίσει τα μέλη του κουαρτέτου ή της ελληνικής αντιπροσωπείας να βγαίνουν από την αίθουσα των διαβουλεύσεων και να συνομιλούν για λίγη ώρα στο κινητό. Το αντικείμενο των τηλεφωνικών συζητήσεων δεν ήταν άλλο από τη διαπραγμάτευση.

Είναι χαρακτηριστικό πως την Πέμπτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βγήκε από την αίθουσα και για περίπου 15 λεπτά συνομιλούσε στο κινητό. Μάλιστα αρκετές φορές ακούστηκε να αναφέρεται στο ΙΜF (δηλαδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).

Αυτό που συζητούσαν στα «πηγαδάκια» όσοι παρακολουθούσαν από κοντά τη διαπραγμάτευση επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών. Γίνεται αναφορά με σκληρούς όρους στη στάση του Ταμείου -χαρακτηριστικά αναφέρεται πως πρόκειται για... παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική- και αποδομείται η ρητορική που ακολουθούν τα στελέχη του κυρίως στο Φορολογικό.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως «υποστηρίζουν ότι αν το αφορολόγητο μειωθεί πολύ για όλους, ακόμη και για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ, τότε βοηθάμε τους φτωχούς, όχι τους πλούσιους!

Με αυτή την πρωτότυπη (;) άποψη -για την οποία Ανταμ Σμιθ, Τζον Μέιναρντ Κέινς, Μίλτον Φρίντμαν και άλλοι αντίστοιχοι οικονομολόγοι θα είχαν υπαρξιακό πρόβλημα...- είναι φανερό ότι ο... παραδοσιακός υποστηρικτής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα!».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top