Menu

Ανοίγει η πόρτα για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων!
Νομοθετική ρύθμιση θα φέρει στη Βουλή ο Δημήτρης Ρέππας!
Στο πλαίσιο της ευρύτερης αναδιάρθρωσης του κράτους εντάσσει η κυβέρνηση την εφεδρεία στο στενό, κυρίως, δημόσιο τομέα, έτσι ώστε να «ευθυγραμμιστεί» και με τις απαιτήσεις της τρόικας που πιέζει για αποχώρηση έως το τέλος του έτους τουλάχιστον 30.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππας, αναμένεται να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα υποχρεούνται όλα ανεξαιρέτως τα υπουργεία να μειώσουν κατά 30% τις δομές τους.

Η μείωση αυτή περιλαμβάνει την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων, τη συγχώνευση περιττών υπηρεσιών, τη μείωση των τμημάτων που έχουν πληθώρα ή καθόλου υπαλλήλους και την κατάργηση οργανισμών.

Παρότι το υπουργείο τονίζει ότι η μείωση των δομών του κράτους κατά 30% δεν σημαίνει κατ' ανάγκην και απολύσεις του 30% του προσωπικού, γεγονός παραμένει ότι η πλειοψηφία του προσωπικού που υπηρετεί στους υπό κατάργηση φορείς θα μετατεθεί σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Ένα μέρος όμως των υπαλλήλων στην περίπτωση που πληροί τα κριτήρια που τίθενται, να του απομένουν δηλαδή δύο χρόνια για να συνταξιοδοτηθεί, τότε θα τίθεται σε καθεστώς εφεδρείας.

Όμως τίποτα δεν αποκλείει το να δοθεί με τη ρύθμιση Ρέππα η δυνατότητα για απολύσεις μονίμων δημόσιων υπαλλήλων σε περίπτωση που η δομή, στην οποία εργάζονταν καταργηθεί, κάτι που προβλέπεται και από το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση Ρέππα, η εφεδρεία θα αφορά δύο κύριες κατηγορίες εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, δηλαδή το σύνολο του προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, και το μόνιμο προσωπικό των υπό κατάργηση οργανικών θέσεων των υπουργείων και γενικά των φορέων της Κεντρικής κυβέρνησης.

Κριτήριο και για τις δύο περιπτώσεις, προκειμένου να ενταχθεί κάποιος υπάλληλος σε εφεδρεία, θα είναι να βρίσκεται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Να του απομένουν, δηλαδή, 24 μήνες για να συμπληρώσει πλήρες συνταξιοδοτικό δικαίωμα, έτσι ώστε μετά τη λήξη της εφεδρείας να μπορεί να βγει στη σύνταξη.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι σε καθεστώς εφεδρείας (έως τη συμπλήρωση με το προαναφερθέν κριτήριο των 30.000 εργαζομένων) θα μπορούν να τεθούν όλοι οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ και των υπό κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι 12.000 υπάλληλοι στις δημοτικές επιχειρήσεις και οι 15.000 υπάλληλοι στους δήμους που εργάζονται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι 41.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο στενό δημόσιο τομέα και το μόνιμο προσωπικό των υπό κατάργηση φορέων του Δημοσίου.

Ο ακριβής αριθμός των υπαλλήλων κάθε μιας από αυτές τις κατηγορίες που θα τεθεί τελικά σε εφεδρεία θα εξαρτηθεί από το πως θα συμπληρωθεί ο «μαγικός αριθμός» των 30.000 που είναι η απαίτηση της Τρόικας.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top