Menu

Με το Μνημόνιο 1 η Βουλή παρακάμφθηκε, καθώς η πρώτη δανειακή σύμβαση δεν ήρθε ποτέ για επικύρωση και ο υπουργός Οικονομικών εξουσιοδοτήθηκε εν λευκώ να προχωρήσει σε χειρισμούς. Με το Μνημόνιο Νο 2 το τοπίο έχει αλλάξει. Η κυβέρνηση δεν έχει το άλλοθι της νωπής λαϊκής εντολής. Η πολιτική κρίση έχει σμπαραλιάσει το πολιτικό σύστημα και οι τροϊκανοί αξιώνουν δέσμευση του ευρύτερου πολιτικού φάσματος. Την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενοι, οι συγκυβερνώντες πολιτικοί προσφεύγουν τώρα στη Βουλή.

Δεν πρόκειται για αναβάθμιση της δημοκρατικής διαδικασίας. Μια Βουλή σε κραυγαλέα διάσταση με το λαϊκό αίσθημα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει παρά μόνον όχημα τυπικής νομιμοποίησης των αντισυνταγματικών συμφωνιών. Η Βουλή βουλιάζει ακόμη περισσότερο, η κοινοβουλευτική διαδικασία μετατρέπεται σε τελετουργία. Μέσα σε δύο μέρες, ή καλύτερα νύχτες, ψηφίζονται τρία κρίσιμα νομοσχέδια. Και έπεται συνέχεια. Προχθές για τα φάρμακα και την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, σήμερα το PSI και οι περικοπές των συντάξεων.

Πότε να προλάβουν οι βουλευτές να διαβάσουν τι ψηφίζουν; Ίσως να αποδειχθεί ειλικρινής ο κ. Χρυσοχοΐδης όταν, έστω όψιμα και κυνικά, δήλωνε ότι ψήφισε χωρίς να έχει διαβάσει το Μνημόνιο 1. Με το Μνημόνιο 2 η κατάσταση επιδεινώνεται. Η απόφαση του Eurogroup λειτουργεί ως οιονεί υπερνομοθετικός κανόνας.

Αυτή η διαδικασία της "έκτακτης κατάστασης", μεσάνυχτα και fast track, διευκολύνει και ψηφοθηρικές διευκολύνσεις της τελευταίας στιγμής. Π.χ. στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες καθιερώνεται κοινωνικός πόρος για τα ταμεία των αστυνομικών, που θα προέρχεται από την εξαγορά των ποινών ή τις χρηματικές ποινές. Εκτός των άλλων, πρόκειται για ιδιόμορφο... κίνητρο παραγωγικότητας, ώστε η ένταση της καταστολής να οδηγεί στην αύξηση των πόρων του ταμείου και στην εξασφάλιση των συντάξεων των αστυνομικών!

Οι ευφάνταστες μορφές πελατειακού κράτους συνοδεύονται και από ρυθμίσεις που κάμπτουν την ασφάλεια των πολιτών έναντι της αστυνομικής αυθαιρεσίας ώστε το έργο των αστυνομικών να μην εμποδίζεται από τα... δημοκρατικά κοινωνικά δικαιώματα. Σύμφωνα με άλλη ρύθμιση που κατατέθηκε χθες, καταργείται το Αυτόφωρο για κατ' έγκλησιν αδικήματα που διαπράττουν οι ένστολοι εν ώρα υπηρεσίας...

Η μνημονιακή εξουσία προβλέπει έκρηξη κοινωνικών αγώνων και επιδιώκει να ανασυγκροτήσει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς την ώρα που το προσωπικό ακόμη κι αυτών των μηχανισμών διαπιστώνει ότι η κοινωνική σκληρότητα της τρόικας διαλύει και τον σκληρό πυρήνα του κράτους.
avgi-gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top