Menu

Την απόσυρση του νομοσχεδίου «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις», που προωθεί η κυβέρνηση, ζητούν έξι ναυτεργατικά σωματεία. Οπως λένε, το σχέδιο νόμου χτυπάει το δικαίωμα της απεργίας με την υποχρεωτική δρομολόγηση του «πλοίου ασφαλείας» όταν απεργούν οι ναυτεργάτες, καταργεί τις ΣΣΕ και ανατρέπει τις οργανικές συνθέσεις στα τουριστικά ημερόπλοια και σκάφη αναψυχής, ενώ διευρύνει τη «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία και την ανεργία και υπονομεύει την ασφάλεια και την ανθρώπινη ζωή για ναυτεργάτες και επιβαίνοντες.

Επίσης με αυτό καταργούνται ο Οίκος Ναύτου και το ΓΕΝΕ, συγχωνεύονται και δημιουργείται ενιαίος φορέας (ΟΝΝΕ), στοχεύοντας στην παραπέρα υπονόμευσή τους σε βάρος των ναυτεργατών.

Καταγγέλλουν ότι σήμερα πάνω από 13.000 ναυτεργάτες πνίγονται στην ανεργία, ενώ οι Ελληνες εφοπλιστές που είναι στην κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλίας πνίγονται στα αμύθητα κέρδη και, όπως αναφέρουν, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Golden Destiny» οι Ελληνες εφοπλιστές το 9μηνο του 2013 έχουν παραγγείλει 226 νέες ναυπηγήσεις πλοίων, συνολικής αξίας άνω των 11 δισ. δολαρίων, ενώ για την ίδια περίοδο το 2012 οι παραγγελίες ήταν για 89 πλοία. «Δεν είναι λοιπόν θρασύτατος ο εμπαιγμός της κυβέρνησης, όταν λέει ότι η κρίση και τα μέτρα πλήττουν όλους τους Ελληνες;», αναρωτιούνται.

Ανάμεσα στα άλλα ζητούν να δοθεί σε όλους τους άνεργους ναυτεργάτες και σπουδαστές του ΚΕΣΕΝ (Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού) το δώρο των Χριστουγέννων, το επίδομα ανεργίας να χορηγείται σε όλους τους ανέργους για όλο το διάστημα της ανεργίας, να υπάρχει δωρεάν στέγαση και σίτισή τους στην Εστία Ναυτικών, να απαλλαγούν οι άνεργοι από τα δημοτικά τέλη και τον ΦΑΠ κ.ά.

Οι μηχανικοί (ΠΕΜΕΝ), τα κατώτερα πληρώματα μηχανής (Στέφενσων), οι μάγειροι (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), τα πληρώματα ρυμουλκών-ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ), οι συνταξιούχοι ναυτικοί (ΠΕΣ/ΝΑΤ) και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτικών καλούν σε σύσκεψη την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου στις 10.30 το πρωί, στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21), ενώ την ίδια μέρα θα κάνουν παρέμβαση στον Οίκο Ναύτου και στον ΕΟΠΥΥ Πειραιά.

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top