Menu

Μια ακόμη δημόσια τοποθέτηση και μάλιστα μία μέρα σχεδόν μετά την επίσημη τοποθέτηση του υπουργείου Πολιτισμού, εκφράστηκε αυτή τη φορά από τον Πρόεδρο του τμήματος Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και τοποθεσιών Αθανάσιο Νακάση.

Αν και οι απόψεις που εκφράζονται δημόσια σίγουρα έχουν κουράσει πλέον τον κόσμο και τον έχουν μπερδέψει, η τοποθέτηση του κ. Νακάση ίσως να χρίζει της προσοχής μας...
ι Μακεδόνες ποτέ δεν θα έθαβαν κάποιον από τη δυναστεία εκτός Μακεδονίας. Ο τάφος σχετίζεται με κάποιον που έζησε και μεγάλωσε στην Αμφίπολη και το πιο πιθανό είναι να είναι ο Νέαρχος. Αν δεν βρεθεί κάποια επιγραφή ίσως δεν μάθουμε ποτέ για ποιον φτιάχτηκε..." Όσο για τις Καρυάτιδες και τις σφίγγες υποστήριξε ότι "θα μπορούσαν να είχαν γίνει σε κάποια ανακαίνιση του τάφου" ενώ επισήμανε ότι έχουν γίνει τουλάχιστον 2 τυμβωρυχίες...

Την άποψή του για το Νέαρχο συμμερίστηκε και ο ο κορυφαίος καθηγητής αρχαιολογίας, Πέτρος Θέμελης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84.
Να σημειώσουμε ότι ο Νέαρχος υπήρξε ο επικεφαλής του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά την εκστρατεία του στην Ασία. Ήταν κρητικής καταγωγής αλλά ο Βασιλιάς Φίλιππος Β΄ τον εξόρισε στην Αμφίπολη, καθώς ο ίδιος είχε πέσει στη δυσμένεια του Βασιλιά. Αργότερα αποκαταστάθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο και ανέλαβε διοικητής της Λυκίας στην Μικρά Ασία.

Δείτε αναλυτικά τι δήλωσε ο κ. Νακάσης στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Σκάι.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top